Heb je wel eens gehoord van het fenomeen angeldusting? Het toevoegen van ‘sterrenstof’ lijkt heel sprookjesachtig maar is niet zo lief als het klinkt. Het betekent namelijk dat een fabrikant wél adverteert met luxe ingrediënten maar er (veel) te weinig van gebruikt in de formule. Zonde, want dat betekent dat je een potje koopt met een inhoud die helemaal niets voor je huid doet. Met deze simpele tips weet je precies waar je op moet letten om een miskoop te voorkomen.
Adverteren met 20% vitamine C in dit serum, of dagcrème met antioxidanten of vitamine A serum voor de rijpe huid, terwijl er nauwelijks iets van de beloofde stoffen in zit, mag dat?
Je zou verwachten dat dit niet mag omdat het misleiding is. Maar guess what? Het mag, en het gebeurt.
Zo zit het:
Stel je voor dat je een simpele crème maakt van een beetje water en wat vetstoffen. Je voegt er 0,00001% vitamine C en 0,0000001% vitamine E aan toe. Met zulke minuscule hoeveelheden is de werkzaamheid van deze vitaminen natuurlijk he-le-maal niks, nihil. Toch mag een fabrikant die dit mengsel maakt met grote letters op de verpakking zetten dat dit een dagcrème met vitamine C en E is.
Eerlijk? Wettelijk gezien, ja. Want hoe ienieminie ook, het stofje zit er wel in. Maar echt eerlijk? Nee. Dit fenomeen, het toevoegen van een nauwelijks waarneembaar stofje, noemen we angeldusting. We geven je graag tips hoe jij deze trucjes kunt herkennen en een goede keuze kunt maken in het aanbod van cosmetica. Zonder sterrenstof maar met goede ingrediënten die je huid gezond en mooi maken.
Voor een aantal actieve ingrediënten geldt dat ze pas werkzaam zijn vanaf een percentage van 4%. Bij vitamine C en niacinamide, bijvoorbeeld, heb je een hoog percentage nodig. Kijk op de ingrediëntenlijst waar deze stoffen vermeld staan. Een ingrediëntenlijst vermeldt in chronologische volgorde van veel naar weinig alle ingrediënten. Stoffen als vitamine C en niacinamide* moeten dus in het eerste deel staan. Staan ze in de onderste deel (ongeveer het laatste twee derde) is de kans heel klein dat het product voldoende vitamine C of niacinamide bevat om werkzaam te kunnen zijn. Dit geldt niet voor alle actieve stoffen: salicylzuur, hyaluronzuur, peptiden en vitamine E kunnen wel al werkzaam zijn vanaf kleine hoeveelheden en daardoor onderin de ingrediëntenlijst staan. Staan ze hier als allerlaatsten vermeld? Dan is het misschien een goed idee om toch eerst navraag te doen bij de fabrikant.
Een serum met 20% vitamine C. Dat klinkt fantastisch, toch? Ook hier is een beetje oplettendheid noodzakelijk. Pure vitamine C is heel reactief en verliest makkelijk zijn antioxiderende eigenschappen bij blootstelling aan hitte, licht, lucht of andere chemicaliën. Daarom wordt bij cosmetica gebruik gemaakt van vitamine C-derivaten. Deze derivaten zijn geen pure vitamine C meer maar een mix met andere ingrediënten. Deze andere ingrediënten helpen om de vitamine C stabiel te houden. Er zijn verschillende derivaten met verschillende percentages vitamine C. Hoewel de derivaten dus geen pure vitamine C zijn mogen ze wel als vitamine C worden omschreven op de verpakking. Als een vitamine C serum 20% van een dergelijk derivaat aangeeft kan het dus betekenen dat het product misschien maar 5 of zelfs maar 2% vitamine C heeft. En dat is toch echt iets heel anders dan 20%.
Actieve ingrediënten zijn kostbaar. Wanneer je in de winkel een goedkoop product tegenkomt met geweldige claims, is de verleiding groot om hier in te geloven. Wat je koopt, kan echter niet veel meer zijn dan de eerder genoemde simpele formule van water met wat vetstoffen en de minuscule hoeveelheden van de actieve stoffen, eventueel aangevuld met een verleidelijk geurtje. Bij een goedkoop product moet op zoveel mogelijk worden bezuinigd. Om dan toch die claims te kunnen maken, wordt er gebruik gemaakt van angeldusting. Met nauwelijks kosten wordt er een nauwelijks waarneembare hoeveelheid van mooie ingrediënten toegevoegd die helemaal niets voor je huid doen. Niet alleen goedkope merken doen aan angeldusting, ook in sommige duurdere producten kan dit het geval zijn. Check daarom goed de ingrediëntenlijst én de omschrijvingen. En als dat niet genoeg informatie geeft…
Kom je er niet uit? Vraag het dan na bij de fabrikant. Zij zullen je niet alle percentages van alle gebruikte stofjes geven omdat ze hierbij het volledige recept van het product prijsgeven maar het is niet ongebruikelijk om over de actieve ingrediënten eerlijk te communiceren. Tenzij er natuurlijk sprake is van angeldusting. Laat in dat geval het potje lekker in de winkel staan en ga op zoek naar iets wat echt iets voor je huid doet.
* Niacinamide wordt als niacinamide omschreven (en heel soms als nicotinamide ) maar vitamine C heeft vele vormen en namen. Zo herken je vitamine C in je ingrediëntenlijst:
- Ascorbyl Acid
- Sodium Ascorbyl Phosphate (vitamine C in The Pearl Emulsion, The Pearl Essence, The 24/7 Eye & Face Treatment, The SPF en The Activating Rich Cream)
- Ascorbyl Tetraisoplamitate (vitamine C, time released versie gebruikt in The Pearl Cream)
- Magnesium Ascorbyl Phosphate
- Ascorbyl Palmitate
- Ascorbyl Glucoside
Voorbeeld van een ingrediëntenlijst:
Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerine, Niacinamide, Sodium Ascorbyl Phosphate, Glyceryle Stearate, Butyrospermum Parkii Butter, Cetearyl Alcohol, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Sorbitan Stearate, Butylene Glycol, Polysorbate 60, Plukenetia Volubilis Seed Oil, Camellia Japonica Seed Oil, Dimethicone, Rosa Rubiginosa Seed Oil, Panthenol, Hydrolyzed Pearl, Porphyra Umbilicalis Extract, Spirulina Maxima Extract, Himanthalia Elongata Extract, Chrithmum Maritimum Extract, Gigartina Stellata Extract, Sodium Hyaluronate, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmaria Palmata Extract, Cocos Nucifera Oil, Lactic Acid, Retinyl Palmitate, Helianthus Annuus Seed Oil, Tocopherol, Glycolic Acid, Sodium Palmitoyl Tetrapeptide-7, Xantham Gum, Ethylhexylglycerin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Carbomer, Polysorbate 20, Phenoxyethanol, Sea Salt.
Uitleg: Niacinamide en vitamine C zijn de 3e en 4e (vet gedrukte) ingrediënten in deze lijst. Dat betekent dat er een hoog percentage van deze werkzame stoffen is verwerkt. De schuin gedrukte stoffen zijn essentiële oliën; ook deze staan hoog genoteerd. Ook vet gedrukt zijn Sodium Hyaluronate (hyaluronzuur) dat met een vermelding halverwege aangeeft ruim vertegenwoordigd te zijn en Retinyl Palmatitate (een vorm van vitamine A) dat meestal heel laag vermeld wordt maar hier aan de bovenkant van de onderste helft staat en dus ook voldoende bevat. De peptiden die in deze formule zijn verwerkt zijn heel krachtig en hiervan is slechts een klein percentage nodig om werkzaam te zijn. Deze horen in de onderste regels vermeld te zijn. Als laatste vermeld ik het conserveringsmiddel Phenoxyethanol dat in Nederland maar tot maximaal 1% gebruikt mag worden. Van alle ingrediënten die na Phenoxyethanol vermeld staan is dus minder dan 1% gebruikt.
Bovengenoemde lijst is de ingrediëntenlijst van The Activating Rich Cream van NYBF