Met alle duizenden beautyproducten en tips die er zijn zou het eenvoudig moeten zijn om een mooie huid te hebben. Dagelijks krijgen we veel vragen over huidproblemen en wat er nodig is om je huid gezond en mooi te maken. In deze blog geven we antwoord op de meest voorkomende vragen en hopen we jou ook je doel te laten bereiken: een mooie huid op iedere leeftijd die gezond en sterk is.
Met alle beautytips én producten is het soms niet zo makkelijk om het antwoord op jouw specifieke vraag te krijgen. We willen allemaal graag een huid die gezond is en er op haar best uitziet, liefst zonder make-up en een huid die stevig is, soepel en prettig aanvoelt. In deze blog gaan we in op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons > hier en we doen ons best om ook jou met een passend advies te helpen.
Ik verzorg mijn huid goed maar hij blijft heel droog. Na het wassen voelt het trekkerig aan en wat ik daarna ook smeer; het blijft droog aanvoelen. Wat doe ik verkeerd?
Ieder huidtype, ook de vette huid, kan vochtarm zijn. Een vette huid heeft wel voldoende talg maar niet genoeg vocht. Meestal ontstaat dit probleem bij de basis van huidverzorging; namelijk bij het cleansen. De meeste cleansers bevatten zeep, alcohol of parfum of zelfs alle drie en zoiets is een regelrechte aanval op de huidbarrière. Deze kan haar werk niet meer goed doen en het vocht niet goed binnenhouden. Overigens kan een verzwakte huidbarrière ook niet goed bacteriën buiten de deur houden dus nog meer reden om eens grondig naar je cleanser te kijken. Schuimt deze, dan bevat het hoogst waarschijnlijk zeep en is het de oorzaak van je vochtarme huid. In deze blog beschrijven we waar je bij het kiezen van je cleanser op moet letten. Een kleine en goedkope wijziging in je beautyritueel dat grote gevolgen kan hebben.
Mijn huid wordt slapper. Kan een crème de huid weer strakker maken?
Er gebeurt nogal wat met je huid als je ouder wordt. De aanmaak van collageen en elastine vertraagt en de afbraak er van versnelt, én de hoeveelheid hyaluronzuur, je weet wel dat huideigen stofje dat vocht in de huid bindt en de reden is dat baby’s zo’n heerlijke volle huid hebben, neemt ook al in een hoog tempo af. Dat is niet de enige reden dat je huid gaat hangen. Een belangrijke oorzaak van verslapping is het slinken van botten. Tot je 35e wordt er meer botweefsel aangemaakt dan dat er wordt afgebroken en daarna is de situatie omgekeerd. Dit betekent dat je geleidelijk aan botweefsel en dus volume verliest. Na de middelbare leeftijd gaat dit proces nog iets sneller. De kaak- en jukbeenderen verminderen in omvang, de oogkassen worden wijder en het voorhoofd wordt vlakker. De huid gaat losser zitten en er ontstaan wallen en een hobbelige kaaklijn. Goed, tot zo ver de berichten waar je niet vrolijk van wordt maar het goede nieuws is dat hier natuurlijk wel iets aan te doen is. Fillers en facelifts geven mooie resultaten maar wie het liever alleen bij voeding en huidverzorging zoekt, komt ook een heel eind. Goede gevarieerde voeding met zo min mogelijk suiker is key; suiker en AGE’s (Advanced Glycation End products) zorgen voor beschadiging van het collageen.
Hoe helpt huidverzorging om de huid weer strakker te maken? Het eerste onmisbare ingrediënt na je dertigste is hyaluronzuur. Dit is een natuurlijk stofje dat iedere dag aangebracht wordt in de vorm van een serum of in je dagcrème. Let er bij het kiezen van het product op dat het product hyaluronzuur in zowel hoge als lage moleculaire dichtheid bevat. Hyaluronzuur breng je aan op je hele gezicht, hals en decolleté en vergeet vooral de tere huid rond de ogen niet waar de eerste lijntjes zichtbaar worden. Door dagelijks hyaluronzuur aan te brengen blijft de huid voller en steviger. Lees > hier meer over hyaluronzuur. Daarnaast is vitamine C een belangrijk ingrediënt; dit stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Het is belangrijk om een product te kiezen dat minimaal 4% vitamine C bevat; minder heeft helaas geen effect. Een andere belangrijke rol is weggelegd voor peptiden. Een peptide is een molecuul dat bestaat uit animonzuren die met elkaar verbonden zijn door peptidebindingen. Het dient als bouwsteen voor eiwit en geeft de aanmaak van collageen en elastine een boost. Lees > hier alles over peptiden. Als laatste is vitamine A een must voor de ouder wordende huid. Deze stimuleert de celvernieuwing wat een wetenschappelijk bewezen effect heeft op het verjongen van de huid. Lees > hier meer over vitamine A in huidverzorging. Zoals je ziet is met goede voeding en huidverzorging al heel veel te bereiken. Lichaamsbeweging en een leuk leven, ofwel een positieve houding tegenover ouder worden, doen natuurlijk de rest .
Mijn huid is dof. Wat kan ik doen om haar weer te laten stralen?
Exfoliëren is de magic word! Een exfoliant is een klein wondertje dat de huid helpt zich te ontdoen van haar dode huidcellen. Een scrub is beter bekend maar richt vaak meer schade aan dan dat het goed doet. Wil je daarnaast toch graag schrobben? Kies dan voor scrubben met havermout. Toegegeven, je wasbak heeft daarnaast een schoonmaakbeurt nodig maar je huid wordt er heerlijk zacht van. Lees > hier meer over exfoliëren.
Mijn crèmes gaan ‘rullen’ op de huid.
Ook hier is de exfoliant een oplossing. Door de dode huidcellen te verwijderen kan je huid de verzorgingsproducten weer goed opnemen. Helpt dit niet of niet voldoende? Kijk dan eens of je niet teveel van je verzorgingsproducten gebruikt. De ideale hoeveelheid is die hoeveelheid die direct intrekt. Shop > hier The Exfoliant van NYBF.
Een mooie huid na de overgang, kan dat?
Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen, ja, dat kan zeker. Maar dat je er meer voor moet doen dan voor de overgang inzette, dat is helaas ook waar. Doordat je huid minder nieuwe huidcellen aanmaakt, neemt de huiddichtheid af. Hoe snel dit gebeurt is deels genetisch (20%), deels je levensstijl en externe factoren. In deze fase worden de moleculen in je huid, die vocht vasthouden, afgebroken waardoor de huid droger wordt. Vitamine A, hyaluronzuur en peptiden zijn belangrijke hulpmiddelen om de huid stevig te houden. Lees > hier alles over een mooie huid na je vijftigste. Daarnaast kunnen er onder invloed van hormonen pukkeltjes ontstaan. De huid kan vetter worden en de poriën worden meer zichtbaar. Heb je last van overgangsacné? Lees dan > hier hoe je je huid weer glad en rustig maakt.
Hoe belangrijk is het om parfumvrije huidverzorging te gebruiken?
Daar kunnen we kort over zijn: héél belangrijk. Parfum irriteert de huid, zorgt voor versnelde huidveroudering en is de oorzaak van vlekjes en oneffenheden. Parfum in huidverzorging heeft écht maar één doel en dat is om jou over te halen om het product te kopen omdat het lekker ruikt. Voor je huid doet het niets goeds en je doet haar een goed plezier door dit ingrediënt vanaf nu te vermijden.
Zijn dure crèmes en serums beter dan goedkope producten?
Nee, niet per definitie. Of een product goed is, wordt bepaald door de ingrediënten én de concentratie van die ingrediënten. Vitamine A, C, E, en niacinamide mogen niet ontbreken in een goede huidverzorging maar helaas zitten er vaak zulke lage concentraties van deze stoffen in de producten dat ze helemaal niets doen. Dat fenomeen wordt ook wel angeldusting genoemd. Dat betekent dat een fabrikant op de verpakking mag zetten dat een crème vitamine C bevat, zelfs als het maar 0,0001% bevat. Goede ingrediënten van goede kwaliteit zijn kostbaar en dat maakt een goed product duurder. Veel producten van een gemiddelde prijs worden aantrekkelijk gemaakt door een mooie verpakking, beloftes, mooie modellen en een prettige geur terwijl de inhoud niet meer is dan een vettige substantie met verwaarloosbare werkstoffen. In dat geval is een simpele (en parfumvrije) crème van de apotheek een betere keuze. Deze bevat wellicht ook alleen wat water en vet waardoor de huid soepel blijft maar is schoner van samenstelling en een stuk goedkoper. Wil je je huid wel laten profiteren van hoge concentraties werkzame stoffen, dan is het zaak om voor een merk te kiezen die deze hoge concentraties garandeert. Lees > hier meer over de concentraties in crèmes en serums.
Hoe krijg ik een naturelle huid die er zonder make-up altijd mooi uitziet?
Allereerst, het gaat er niet alleen om dat je huid er goed uitziet, maar ook dat deze gezond en sterk is. Het één is onlosmakelijk met het ander verbonden; een huid die gezond is, ziet er goed uit. Stevig, soepel, zonder vlekjes of irritaties en met een gezonde glans. Ten tweede, een mooie huid krijg je niet met een quick fix. Een mooie huid is iedere dag investeren in goede verzorging. Dat hoeft niet duur te zijn; het gaat er vooral om dat je de goede keuzes maakt. Wie consequent gezond en gevarieerd eet en de huid met een simpel parfumvrij product (zoals hierboven beschreven) beschermt, en daarnaast af en toe scrubt met havermout komt al een heel eind. Met hoog geconcentreerde crèmes en serums is natuurlijk nog meer resultaat te behalen. NYBF is ontstaan door de behoefte aan een parfumvrije lijn met hoge concentraties aan werkzame stoffen. Het bevat de juiste hoeveelheid aan vitamines, antioxydanten, hyaluronzuur en peptiden en daarnaast is er parelpoeder toegevoegd aan de formules. Parelpoeder verzorgt niet alleen de huid door de aminozuren, mineralen en eiwitten maar verfijnt ook de huidstructuur. Het verzacht vlekjes en oneffenheden waardoor het een geweldig ingrediënt is voor iedereen die een natuurlijke look wil. Lees > hier meer over parelpoeder. Daarnaast geloven we dat goede cleansing de basis van een gezonde huid en geven we een gratis tube cleanser bij iedere bestelling vanaf €50,- zodat de producten goed tot hun recht kunnen komen.
Ik krijg een droge en rode huid van vitamine A. Wat doe ik verkeerd?
Waarschijnlijk niets. Het is een bekende fase waar je bij veel vitamine A producten doorheen moet voor de huid rustiger en mooier wordt. De huidverbeterende werking van vitamine A zuur werd in de jaren tachtig bij toeval ontdekt door een dermatoloog toen hij onderzoek deed naar de werking van deze vitamine bij acné. Een huisarts kan je vitamine a in de vorm van tretinoïde voorschrijven en dit middel geeft voor lange tijd flinke bijwerkingen in de vorm van een rode en schilferige huid. In de cosmetica wordt gebruik gemaakt van retinol en retinyl palmitate. Vooral deze laatste geeft nauwelijks bijwerkingen omdat deze pas in de huid wordt omgezet naar vitamine A. Heb je een gevoelige huid, kies dan voor een product met retinyl palmitate en bij voorkeur een serum op olie-basis. Daarnaast helpt voorzichtig opbouwen met het vermijden van de roodheid en irritaties. Lees > hier meer over vitamine A. Vitamine A is absoluut de moeite waard om je in te verdiepen aangezien het de celvernieuwing stimuleert en een gladdere huid geeft. Vitamine A mag niet gebruikt worden bij zwangerschap.
Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons > hier en we helpen je graag persoonlijk en vrijblijvend verder.